Mercanköşk (Mariorana hortensis)
Mutfağıma yakın ve elimin altında, taze yeşillikleri kullanmayı çok seviyorum.
İki büyük saksıyı sevdiğim yeşil baharatlara ayırmıştım. Maydonoz, nane, kekik ve mercanköşk favorimdir. Fakat nanelerim aşırı çoğalınca saksıya sığamaz hale geldiler, haliyle yaprakları da çok küçüldü, bu yıl sökmek zorunda kaldım, seneye tekrar dikeceğim.
Maydonozlarım da iki yıllık zaten, her iki yılda tazeleyip, yeniden ekiyorum.
Geriye mecanköşk ve kekik kaldı. Onlar şu anda son derece sağlıklı. Kekik bonsai adayım.
Mercanköşk, kekikle karıştırılsa da hiç alakası yok. Tüylü kadifemsi bir dokuda, çiçekleri pembe veya beyaz, yaygın olarak beyaz bulunuyor sanıyorum, benimki de beyaz.
Çok hoş, iç gıcıklayıcı bir kokusu var, şahsen hiç birşeye benzetemiyorum kokusunu.
Ara ara kırpıp kurutuyorum, dalları tekrar tazeleniyor. Kurusunu bazen çok hafif çaya karıştırarak, bazen de et yemeklerine karıştırarak kullanıyorum. Çok şifalı ve kokusu hoş olsa da, sade içmeyi pek sevemedim.
Ben, ilk kez mide rahatsızlığım olduğunda tanıştım kendisi ile, sindirim sistemi üzerinde, bilinen faydaları çok.
Ayrıca, antioksidan olarak da kullanılıyor. Bir bardak suya, bir çay kaşığı kadar mercanköşk yeterli.
Tabi, her besin ve ilaç gibi, kullanım yöntemi ve sürekliliği önemli.
Neyse, uzatmadan yetişme isteklerinden bahsedeyim biraz.
Çok fazla su isteği olmuyor, hemen bozulan ve küsen bir bitki değil. Zaten yetiştiği yerler de bunun göstergesi.
İki büyük saksıyı sevdiğim yeşil baharatlara ayırmıştım. Maydonoz, nane, kekik ve mercanköşk favorimdir. Fakat nanelerim aşırı çoğalınca saksıya sığamaz hale geldiler, haliyle yaprakları da çok küçüldü, bu yıl sökmek zorunda kaldım, seneye tekrar dikeceğim.
Maydonozlarım da iki yıllık zaten, her iki yılda tazeleyip, yeniden ekiyorum.
Geriye mecanköşk ve kekik kaldı. Onlar şu anda son derece sağlıklı. Kekik bonsai adayım.
Mercanköşk, kekikle karıştırılsa da hiç alakası yok. Tüylü kadifemsi bir dokuda, çiçekleri pembe veya beyaz, yaygın olarak beyaz bulunuyor sanıyorum, benimki de beyaz.
Çok hoş, iç gıcıklayıcı bir kokusu var, şahsen hiç birşeye benzetemiyorum kokusunu.
Ara ara kırpıp kurutuyorum, dalları tekrar tazeleniyor. Kurusunu bazen çok hafif çaya karıştırarak, bazen de et yemeklerine karıştırarak kullanıyorum. Çok şifalı ve kokusu hoş olsa da, sade içmeyi pek sevemedim.
Ben, ilk kez mide rahatsızlığım olduğunda tanıştım kendisi ile, sindirim sistemi üzerinde, bilinen faydaları çok.
Ayrıca, antioksidan olarak da kullanılıyor. Bir bardak suya, bir çay kaşığı kadar mercanköşk yeterli.
Tabi, her besin ve ilaç gibi, kullanım yöntemi ve sürekliliği önemli.
Neyse, uzatmadan yetişme isteklerinden bahsedeyim biraz.
Çok fazla su isteği olmuyor, hemen bozulan ve küsen bir bitki değil. Zaten yetiştiği yerler de bunun göstergesi.
Öğlene kadar tam güneş alan balkonda, açık alanda bulunduruyorum, şikayetçi değil. :)
Senede bir kez, yaz aylarında çiçek açıyor, beyaz çiçekleri çok gösterişli değil, ama zarifler.
6 ayda bir organik gübre dışında birşey vermiyorum. Hiç vermesem de olacak gibi, çok kalender. :))
Şimdilik yanındaki maydonoz kardeşlerinin yerine, sardunya çeliklerini sokuverdim, bahara değişecekler.
Kırpılma zamanları geldi aslında, ben soğuklardan dolayı üşendim. Şöyle derince budayıp, rahatlatmam lazım, yaprakları da içerde kurutup, kış için şifa kaynağı yaparım yine. :))
Pencere önünde harika oluyorlar inanın. Yemek için bir tutam, taze taze koparmanın tadı bir başka.
Saksıları eskidiğine göre, seneye daha dekoratif bir saksıda hayatlarına devam edecekler.
Senede bir kez, yaz aylarında çiçek açıyor, beyaz çiçekleri çok gösterişli değil, ama zarifler.
6 ayda bir organik gübre dışında birşey vermiyorum. Hiç vermesem de olacak gibi, çok kalender. :))
Şimdilik yanındaki maydonoz kardeşlerinin yerine, sardunya çeliklerini sokuverdim, bahara değişecekler.
Kırpılma zamanları geldi aslında, ben soğuklardan dolayı üşendim. Şöyle derince budayıp, rahatlatmam lazım, yaprakları da içerde kurutup, kış için şifa kaynağı yaparım yine. :))
Pencere önünde harika oluyorlar inanın. Yemek için bir tutam, taze taze koparmanın tadı bir başka.
Saksıları eskidiğine göre, seneye daha dekoratif bir saksıda hayatlarına devam edecekler.
Yorumlar