Bahar kendini göstermeye, cemreler düşmeye başladı, vakti geliyorken size birkaç tane baharda hazırlayabileceğiniz gıda bilgileri vermek istedim.

Malum, İzmir sıcak bir şehir ve baharı ilk karşılayan da biz oluyoruz. Geçen yıl, bahçedeki menekşeler ilk açmaya başladıklarında bir miktar toplayıp mor menekşe şurubu, sonraki açanlardan da bir parti denemelik mor menekşe reçeli yapmıştım. Sizlerle paylaşacağımı düşünmediğim için, çevremdekiler için birkaç kare amatör fotoğraf çekmiştim ama bunlar bile size fikir verecektir.















Sabah erken saatte, aroma ve kokuları içlerinde saklıyken bulabildiğimiz kadar mor menekşe toplamaya çalıştık,

Saplarını kibarca temizledim, aslında yeşil kısımlarını da temizlesem iyi olurdu fakat elimdeki çiçek miktarı çok az olduğu için bunu yapmadım. Kapağı sıkı kapanan ve çiçek miktarına uygun bir kavanoz seçip, yine çiçek miktarına uygun olarak küçük leblebi tanesi kadar limon tuzu ve üstüne kaplayacak kadar temiz içme suyu döküp güneşi iyi alan bir yere koydum.














Havalar bir kapalı bir açık olunca, güney cepheli kapalı balkonda, 10 gün kadar bekleterek ve arada hafifçe çalkalayarak çiçeğin özünün iyice suya geçmesini sağladım.

Yeterince menekşenin rengini ve kokusunu aldıktan ve içindeki mor menekşeler beyaza döndükten sonra, ince bir tülbentten süzdürerek, posa ve suyunu ayrıştırdım. Küçük bir kapalı şişeyle buzdolabına kaldırdım. İçmek istediğimiz zaman dolaptan çıkarıp, damak tadımıza göre hazırladığım şekerli suyla seyreltip, karıştırarak servis yaptım. Bu arada, ben şeker olarak biraz daha doğal olsun diye nebat şekeri, kaya şekeri ya da diğer adıyla bolat şekeri kullanıyorum.

Benim ilk denemem değil tabi, daha önce de yaptığım ve bildiğim bir tat. Benzer yöntemlerle pek çok çiçeğin şurubunu yapıp, konsantresini şişelerle dolapta muhafaza edip, farklı aromalı şuruplar elde ediyorum. İmkanınız varsa, mor menekşe yetiştirmenizi ve bu tadı denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Böyle bir tat ve aroma yok.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alisyum ( alyssum )

Bal köpüğü, Kuduz Otu, Alisyum ( Alyssum )

Alisyum kuruttum ve böyle de güzel görünüyor...